נוף המס של ישראל הוא מערכת מורכבת ודינמית הממלאת תפקיד מכריע בפיתוח הכלכלי ובקיימות של המדינה. רשות המסים בישראל משמשת כגורם הממשלתי העיקרי האחראי על ניהול ואכיפת חוקי המס במדינה. מאמר זה נועד לספק סקירה מקיפה של תפקידה ותפקידיה של הרשות לשפוך אור על ההיבטים המרכזיים של משטר המס בישראל ופעילות הרשות, מידע שכל עצמאי שכיר חייב לדעת.
רשות המסים בישראל
רשות המסים בישראל היא רשות ממשלתית הפועלת בסמכות משרד האוצר. מטרתו העיקרית היא לאכוף ולנהל את חוקי המס והתקנות בישראל. מבנה הרשות מבטיח עמידה בחובות המס, גובה הכנסות ממסים ומספק הדרכה ותמיכה למשלמי המס.
מבנה ארגוני
מבנה היררכי הכולל מחלקות ויחידות שונות האחראיות על פונקציות שונות הקשורות למס. המבנה כולל:
- מחלקת מדיניות מס וחקיקה: מחלקה זו אחראית על גיבוש ויישום מדיניות מס, ניסוח חקיקת מס ומתן הדרכה מקצועית בענייני מס.
- מחלקות שומה וגבייה: מחלקות אלו עוסקות בשומה, בגבייה ובאכיפה של מיסים שונים, לרבות מס הכנסה, מס ערך מוסף (מע"מ), מכס ובלו וארנונה.
- מחלקת מיסוי בינלאומי: מחלקה זו עוסקת בנושאי מס חוצי גבולות, אמנות כפל מס, מחירי העברה ושיתוף פעולה בינלאומי בענייני מס.
- יחידת משלמי מסים גדולים: יחידת משלמי מסים גדולים מתמקדת בענייני המס של תאגידים גדולים ואנשים בעלי הון גבוה, תוך הקפדה על עמידה בחוקי המס והתקנות.
- מרכזי שירות לנישום: מרכזים אלו מעניקים סיוע לנישומים (כמו מידע לגבי חשבונית לשכיר), טיפול בפניות, שומות מס וגילויים מרצון.
מערכת המיסוי בישראל:
שיטת המיסוי בישראל מבוססת על תערובת של מסים ישירים ועקיפים, לרבות מס הכנסה, מע"מ, מכס וארנונה. הבה נחקור כל אחת מקטגוריות המס הללו בפירוט:
- מס הכנסה: מס הכנסה מהווה מקור הכנסה משמעותי לממשלת ישראל. הוא מוטל הן על יחידים והן על תאגידים, עם שיעורי מס וספים שונים. פקודת מס הכנסה משמשת כחקיקה ראשית המסדירה מס הכנסה בישראל. עבור יחידים, שיעורי מס ההכנסה הם פרוגרסיביים, כאשר מדרגות הכנסה גבוהות יותר כפופות לשיעורי מס גבוהים יותר. שיעור המס השולי העליון ליחידים עומד כיום על 50%. הכנסה חייבת במס כוללת הכנסה מעבודה, רווחים עסקיים, רווחי הון, הכנסות מדמי שכירות ומקורות נוספים שצוינו. תאגידים בישראל חייבים במס חברות על הכנסתם ברחבי העולם. שיעור מס החברות הנוכחי הוא 23%. עם זאת, תעשיות מסוימות, כגון טכנולוגיה וחדשנות, עשויות ליהנות משיעורי מס מופחתים או מתמריצי מס לקידום השקעות ופעילויות מחקר ופיתוח.
- מס ערך מוסף (מע"מ): מס ערך מוסף, הידוע בכינויו מע"מ, הוא מס צריכה המוטל על מכירת סחורות ושירותים בישראל. שיעור המע"מ הסטנדרטי הוא 17%. חלק מהסחורות והשירותים עשויים להיות כפופים לשיעורי מע"מ מופחתים, כגון 0% עבור יצוא, מוצרי מזון בסיסיים ותרופות. עסקים הרשומים במע"מ נדרשים לגבות מע"מ על מכירותיהם ולהעבירו לרשות. כמו כן, הם זכאים לתבוע זיכוי מע"מ תשומות עבור מע"מ ששולם על רכישותיהם והוצאותיהם. ה-ITA מפקח על ציות למע"מ, ביקורת ותהליכי החזר.
- מכס: מכס מוטל על סחורות המיובאות לישראל. שיעורי המכס משתנים בהתאם לסוג הסחורה, מקורם וגורמים נוספים. הרשות אחראית על הערכת שווי מכס, סיווג תעריפים ואמצעים להקלת סחר. מינהל המכס בישראל עובד בשיתוף פעולה הדוק עם ארגוני מכס בינלאומיים ומשתתף ביוזמות למאבק בהונאות מכס, הברחות וכד'.